Podzimní či únorové deprese
Únor je všeobecně nejdepresivnější měsíc v roce a všude kolem chřipky. A tak máme dvě možnosti. Buď tomu propadneme a škodíme si špatnou náladou a ztrácenými dny, kdy se nám do ničeho nechce a nic pořádného z nich není, nebo se vzepřeme vlivu počasí a dlouhé zimě. Máme mnoho možností, jak vyzrát sami nad sebou a z těchto dní pro sebe získat co nejvíc.
Pohyb je jasná volba. Vyplavené endorfiny ještě lépe pomohou zahnat chmury a zlepšit náladu. Lyže i běžky mám tento týden za sebou a tak jsem využila možnosti sebevzdělání.
Přijala jsem pozvání na zajímavou přednášku MUDr. Doležala, specialistu na stravování, o antioxidantech.
Antioxidanty v kostce
Pro lepší pochopení bych řekla, že volné radikály jsou částice vznikající v těle. Jsou nebezpečné tím, že se vážou na jiné buňky a tím je poškozují. Je to podobné principu, že nejsou vidět a tak jsou velmi radikální a způsobují velké problémy.
Auto potřebuje čtyři kola
Logicky by se dalo říct, že když se autu rozbije jedno kolo, zbývají mu ještě tři a tak přece může jet. Ale z praxe víme, že to není možné. Představme si, že lidská buňka se skládá cca z 1200 součástek! Napadená buňka se pak začíná rozpadat zevnitř. Zabránit tomu mohou právě antioxidanty.
Radikální volné radikály
Volné radikály se bohužel tvoří při obrovském množství běžných činností. Například při vykouření jedné cigarety si vytvoříme v těle cca 600 tisíc takovýchto nepřátelských částic. Další vznikají v průběhu onemocnění, kdy se organismus namáhá a chátrá. Při opalování, když nejíme předem dost betakarotenu a nepoužijeme UV faktor.
Ale také při obyčejné látkové výměně, tedy kdy přijatou potravu měníme na energii. Když jíme ovoce, kde jsou sacharidy, přijímáme i antioxidanty, takže hrozba tvorby nových poškození se minimalizuje. Kdežto když jíme umělý cukr, přetváříme ho pouze na energii bez přijatých antioxidantů. Tedy další důvod, proč se umělému cukru vyhýbat.
Emoce jsou nemoce
Další tvorba škodlivých volných radikálů vzniká při fyzické a psychické zátěži. Zde je velmi důležitý dostatek regenerace v podobě spánku. Bohužel nejhorší jsou právě negativní emoce. Často na sebe bereme problémy jiných lidí a řešíme to, co nejsme schopni vyřešit. Tomuto stresu se velmi špatně čelí a přitom je potřeba ho nejvíce eliminovat.
Mějme na paměti, že: Sdílená bolest je poloviční bolest a sdílená radost je dvojnásobná radost.
Dnešní moderní medicína již ví, že podstatou všech onemocnění jsou právě volné radikály.
Antioxidanty nejsou lék
Už víme, že vzniku volných radikálů se nevyhneme, ale můžeme jej eliminovat. Ale můžeme ještě víc. Vhodnou stravou a potravinovými doplňky, obsahující antioxidanty můžeme působit proti jejich tvorbě. Antioxidanty jsou prevencí, nejsou lékem.
Líbí se mi přirovnání k dřívějším autům. Když byl vypnutý motor, všechno sice fungovalo, ale ne naplno a když jsme nastartovali, dodali jsme energii a všechno fungovalo mnohem lépe.
Kde všude najdeme antioxidanty?
Antioxidanty najdete ve všech bylinkách a v podstatě i ovoci a zelenině. Nejvíce jich je například v cibuli, kurkumě, aronii, ostružinách, lékořici, kopru, granátovém jablku, černém rybízu, zeleném čaji, česneku, mátě a dalších.
Hladový kůň netáhne ani s bičem.
Jestliže přijímáme antioxidanty v doplňcích stravy, může nám to pomoct zbavit se zdravotního problému. Antioxidanty jsou jako bič. Vybičují tělo, aby se například ubránilo chřipce. Ale pokud je tělo živinově vyčerpané, ubrání se pouze na nějaký čas. Je potřeba tělo správně vyživovat vyváženou stravou.
Co dodat?
Pochmurné sobotní počasí mě nedostalo a já odcházela z přednášky velmi spokojená, plná pozitivních emocí. Potkala jsem se s několika známými lidmi, poznala nové a odnesla jsem si mnoho zajímavých informací, o které jsem se s vámi mohla podělit.
Když budeme FIT, bude nám LÍP!
S láskou k jídlu a pokorou ke zdraví
vaše Viktorie Ovesná 🌾